Wil u zich op een originele manier inzetten voor het milieu? Immo Da Vinci ook! Het bedrijf wil CO2-neutraal worden door de uitstoot aan CO2 te compenseren. Niet met vage maatregelen binnen het bedrijf, wel met de aanplant van bomen. Reuzenbomen zelfs.

Immo Da Vinci zoekt mensen die een boom willen adopteren. Ze krijgen die gratis aangeplant in hun tuin. Het gaat uiteraard niet om zomaar een boom, maar om een sequoia, ook wel mammoetboom genoemd. Die worden makkelijk meer dan 1.000 jaar oud. De oudste reuzensequoia zou zelfs 3.200 jaar oud zijn. Wie zo’n boom plant, is er dus zeker van dat hij iets geweldigs nalaat voor het nageslacht.

Enige voorwaarde: er moet plaats zijn. Sequoia’s kunnen tot 100 meter hoog worden - dat is dus hoger dan het Belfort - en op de grond een stamomtrek halen van wel 30 meter. De boom groeit enorm snel, tot een meter per jaar. Na 10 jaar is de boom 12 meter of 4 verdiepingen hoog. Voorlopig zijn de weinige Europese exemplaren wel een stuk kleiner dan de Amerikaanse, om de eenvoudige reden dat de bomen die hier staan nog lang niet zo oud zijn als sommige Amerikaanse sequoia’s. De grootste sequoia in België staat in het Waalse Esneux en heeft op dit moment een stamomtrek van 8,9 meter.

Nochtans groeiden deze prachtige bomen in een ver verleden ook in Europa, daar zijn sporen van teruggevonden bij bodemonderzoek in de vorm van fossielen in bruinkoollagen. De bomen zijn vandaag zeldzaam, ze staan zelfs op de rode lijst van IUCN (International Union for Conservation of Nature) als ‘bedreigd in zijn voortbestaan’.

Door mammoetbomen aan te planten in en rond Gent geeft Immo Da Vinci dus niet alleen de natuur een duwtje in de rug, maar ook het milieu vaart er wel bij. Want een uit de kluiten gewassen sequoia neemt uiteraard veel meer CO2 op dan een gewone boom. Daar is deze soort zelfs kampioen in. Mammoetbomen vangen de eerste 50 jaar gemiddeld 1.500 kilo CO2 op, en dat is 50% meer dan een gemiddelde Vlaamse boom. Alleen maar goed nieuws dus.

Ruimte voor en interesse in een sequoia? Immo Da Vinci geeft 100 exemplaren weg, ze worden zelfs op uw grond aangeplant. Enige voorwaarde: jijzelf én je nakomelingen moeten de boom wel koesteren, liefst 1.000 jaar, of zelfs nog langer. Iedereen die ruimte heeft voor een sequoia, mag zich melden. Ook steden en gemeenten mogen dat, uiteraard. We zetten er met plezier in de parken en natuurgebieden in en rond Gent.”

De Gentse vastgoedontwikkelaar Citynest hoorde van het initiatief van Immo Da Vinci, en springt mee op de kar. Ook zij willen 100 sequoia’s in en rond Gent aanplanten, bij mensen thuis of op gronden van de stad of de omliggende gemeenten. Als we genoeg kandidaten vinden, wordt Gent over enkele jaren een hotspot voor mammoetbomen.

Heeft u interesse in een gratis aangeplante sequioa? Neem dan contact op via het formulier onderaan en zet u op een originele manier in voor het milieu.