Wat is het postinterventiedossier?

Een postinterventiedossier of PID is de identiteitskaart van een woning. Het bevat alle elementen die praktisch kunnen zijn voor de gezondheid en de veiligheid van mensen die later werken willen uitvoeren in het gebouw. Het zijn technische gegevens van de woning zoals bouwplannen, identiteit van de architect en het elektriciteitsplan. Het is een document dat u ter beschikking moet hebben als u uw woning wil verkopen.

Wat is het doel van een postinterventiedossier?

Een PID heeft als doel om de koper een duidelijk beeld te geven over hoe een bepaalde woning is gebouwd en is zeer belangrijk bij het beslissingsproces. Het PID zorgt er voor dat kopers, huurders, aannemers en architecten snel kunnen achterhalen hoe de structuur van de woning eruit ziet en welke materialen er zijn gebruikt.

Wat staat er in het postinterventiedossier?

Er staat heel wat in het postinterventiedossier:

  • plaatsbepalingen van de aanwezige nutsleidingen zoals water, elektriciteit, gas of ventilatie
  • tekeningen en plannen met de structuur van de woning en de technische installaties
  • het lastenboek met de gebruikte materialen
  • alle instructies met betrekking tot onderhoud, herstellingen, verbouwingen en technische installaties
  • de contactgegevens van de architect, hoofdaannemers en veiligheidscoördinator die betrokken zijn bij de wijzigingen van de woning
  • aankoopfacturen en garantiebewijzen
  • overzicht van de eventuele verborgen gevaren

De tekeningen, plannen en aanduidingen moeten uiteraard exact tonen welke werken er wanneer uitgevoerd zijn. Bij een appartementsgebouw wordt het postinterventiedossier vaak opgesplitst. In het eerste deel staan alle gemeenschappelijke ruimtes, terwijl het tweede deel voor het specifieke appartement wordt opgemaakt.