Wat is het energieprestatiecertificaat?

Het energieprestatiecertificaat of EPC is een rapport of document dat aantoont hoe energiezuinig een bepaald gebouw is. Het houdt rekening met onder andere de schil van het gebouw en de installaties die invloed hebben op energieverbruik.

Het EPC bepaalt hoeveel kilowattuur per jaar een normaal gezin verbruikt per vierkante meter vloeroppervlakte. Het heeft betrekking tot de koeling, ventilatie en verwarming van het gebouw. Hoe lager het EPC getal, hoe minder energie er wordt verbruikt.

Wat is een goede EPC waarde?

Wat een goed EPC getal is, hangt af van het type woning. Een slecht geïsoleerd appartement zal zo een beter EPC getal hebben dan een goed geïsoleerde villa. Het is aangeraden om dezelfde type woningen met elkaar te vergelijken.

De gemiddelde energiescore per type woning is wel bekend:

  • Appartement: 295
  • Gesloten bebouwing: 296
  • Halfopen bebouwing: 350
  • Open bebouwing: 398

De energiescore wordt op een kleurenbalk van groen naar rood weergegeven. Staat de score in een groene zone? Dan gaat het over een energiezuinige woning. Staat de score in de rode zone? Dat betekent dat de woning veel energie verbruikt.

De scores fluctueren meestal van 0 tot 700. Oudere woningen zitten vaak in de rode zones, met energiescores die soms zelfs hoger dan 700 gaan. De energiescores van nieuwbouwwoningen zitten vanzelfsprekend eerder in de groene zone.

Is een EPC attest verplicht?

Het is verplicht om een EPC attest te hebben als u uw huis wil verkopen. Het is zelfs strafbaar om publiciteit te voeren voor een pand zonder EPC of met “EPC in aanvraag”. Het Vlaams Energieagentschap controleert of er energieprestatiecertificaten aanwezig zijn bij panden die te koop staan. Als de eigenaar geen EPC kan voorleggen, kan die een boete krijgen tussen 500 en 5000 euro.

Vanaf 1 januari 2022 zijn de regels rond het EPC ook veranderd. Sinds 1 januari 2022 mag het EPC niet ouder zijn dan 2019. In 2019 zijn de inhoud en het label vernieuwd. Niet alleen is de koper altijd correct geïnformeerd dankzij een recent EPC, maar ook heeft u sinds 2021 kans op financiële voordelen (het renteloze renovatiekrediet en de EPC-labelpremie). Voor beide heeft u een EPC nodig dat vanaf 2019 is opgesteld.

Ook als u een pand wil verhuren (met een contract van minstens twee maanden) moet er een geldig EPC beschikbaar zijn. Bij een overtreding gelden dezelfde boetes als bij verkoop.