Het overbruggingskrediet klinkt u waarschijnlijk niet vreemd in de oren. Maar wat is het precies? Hoe werkt het overbruggingskrediet? En wat zijn de voorwaarden? Immo Da Vinci geeft u met veel plezier antwoord op al uw vragen.

Wat is het overbruggingskrediet?

Als u al ooit een huis hebt verkocht om een nieuw huis te kunnen kopen, kent u de stress wel: uw eigen huis is nog niet verkocht, maar u heeft wel al uw nieuwe droomhuis gevonden. Veel mensen kunnen zich geen tweede hypothecaire lening veroorloven terwijl de eerste nog altijd loopt.

Hier helpt een overbruggingskrediet bij. De naam zegt het zelf: het is een lening waarmee u de periode tussen de aankoop van uw nieuwe woning en de verkoop van uw huidige woning overbrugt.

Wat zijn de voorwaarden om een overbruggingskrediet aan te vragen?

De voorwaarden voor een overbruggingskrediet zijn anders van bank tot bank. Maar er is iets wat bij alle banken hetzelfde is: u moet het bewijs kunnen voorleggen dat u eigenaar bent van het pand dat u verkoopt en dat het pand wel degelijk te koop staat. Ook een ondertekende verkoopovereenkomst wordt hier aanvaard.

Hoe werkt een overbruggingskrediet?

U kan een overbruggingskrediet aangaan voor een periode van 12 maanden tot een periode van 36 maanden. De rente hangt af van bank tot bank, maar meestal ligt die rente tussen de 2% en de 4%.

Hoe het precies werkt, leggen we uit met een voorbeeld.
Alex en Sophie hebben hun droomhuis gevonden aan een prijs van 450.000 euro. Maar dat geld kunnen ze niet neerleggen. Ze verwachten dat ze voor hun huidige woning 300.000 euro zullen krijgen. Ze moeten daarvan nog 100.000 euro afbetalen. Na hun verkoop zouden ze dus nog 200.000 euro overhouden, maar hun huis is nog niet verkocht, dus die 200.000 euro hebben ze nog niet.

Gebruikelijk wordt er dan een overbruggingskrediet genomen op die 200.000 euro. Zolang hun huis nog te koop staat (en ze die 200.000 euro nog niet hebben), betalen Alex en Sophie alleen de rente op die 200.000 euro. Het kapitaal van 200.000 euro betalen ze dan in één keer af wanneer het huis is verkocht.

Voor de overige 250.000 euro sluiten ze een nieuwe hypothecaire lening af.

Krijgt u minder dan verwacht op uw oude woning? Dan wordt de rest van het overbruggingskrediet overgeplaatst naar een nieuwe hypothecaire lening die u afsluit.