1 januari 2020 was het einde van de woonbonus, een groot belastingvoordeel dat u kreeg bij het aangaan van een hypothecaire lening. Een belastingvoordeel die kon oplopen tot wel 18.500 euro op een krediet van 25 jaar. Dat is nu niet meer mogelijk.

Is er nog goed nieuws? Ja toch wel, lees zeker verder.

Verlaging van de registratierechten

Hoewel een bedrag van 18.500 euro niet niets is, moest u er wel lang op wachten. Het werd namelijk jaarlijks in schijven ‘terugbetaald’ door middel van belastingvermindering. Nochtans is dat een bedrag dat u goed had kunnen gebruiken bij de aankoop van uw huis.

Toen ze de woonbonus afgeschaft hadden, besloot de Vlaamse Overheid toch een kleine toegeving te doen: de registratierechten van een huis zijn verlaagd van 7% naar 6%, en zelfs naar 5% als het over een milieuvriendelijk huis gaat.
Dat gaat niet over hele grote bedragen, maar die 1% wordt wel meteen afgetrokken van de aankoopprijs. Bij een woning van 300.000 euro moet u dan opeens 3.000 minder lenen. Dat kan ervoor zorgen dat de bank u als een meer aantrekkelijke klant beschouwt. Het heeft dus zeker z’n voordelen.

Dit had nog een groter voordeel geweest als de huizenprijzen ook waren gezakt zoals voorspeld. De Nationale Bank van België gaf even aan dat de huizenprijzen met maar liefst 15% zouden dalen, maar de corona crisis stak daar een stokje voor.