Een huis kopen of verkopen is niet altijd even simpel. Zeker als de regels vanuit de overheid elk jaar opnieuw veranderen. Immo Da Vinci zet alle regels die veranderen in 2022 voor u op een rijtje.

Een huis verkopen

Voor het verkopen van een huis, zijn er niet veel veranderingen in de regels. Er zijn maar 2 veranderingen:

Een verplicht asbestattest

Is uw huis ouder dan 2001? Dan wordt het in de loop van 2022 verplicht om een asbestattest voor te leggen. Maar waarom is dat belangrijk?

Het is al een tijdje geleden gebleken dat asbest erg ongezond is. Als u de vezels inademt, kan het kankerverwekkend zijn. Het is dus belangrijk dat u het asbest laat verwijderen. Het asbestattest moet de kopers zekerheid geven dat de woning asbestvrij is.

Een asbestinventaris laten opmaken kost tussen de 350 euro en 500 euro. Wilt u het attest in handen krijgen? Dan kost het nog eens 50 euro.

Een recent EPC is verplicht

Een EPC is al langer verplicht, maar vanaf 1 januari 2022 mag het EPC niet ouder zijn dan 2019. In 2019 zijn de inhoud en het label vernieuwd. Niet alleen is de koper altijd correct geïnformeerd dankzij een recent EPC, maar ook heeft u sinds 2021 kans op financiële voordelen (het renteloze renovatiekrediet en de EPC-labelpremie). Voor beide heeft u een EPC nodig dat vanaf 2019 is opgesteld.

Een huis kopen

De grootste veranderingen zijn voor mensen die een huis willen kopen. Zo komt er een vermindering van de registratiebelasting als u een enige eigen huis koopt, een vermeerdering bij een tweede, derde of vierde huis en veranderen de regels voor wie een hypothecaire lening wil afsluiten.

Een gezinswoning wordt goedkoper

Tot 2019 kon u recht hebben op de Woonbonus. Door de afschaffing van die Woonbonus werd het voor heel wat personen moeilijker om een woning te kopen, dus deed de Vlaamse regering een beetje water bij de wijn: de registratiebelastingen werden verminderd van 7% naar 6% (of van 6% naar 5% als u een energiezuinige woning had).

Op 1 januari 2022 gaan die registratiebelastingen weer omlaag: van 6% naar maar liefst 3%. Dat betekent dat een gezinswoning voortaan goedkoper is. Renoveert u uw woning ingrijpend energetisch, dan hoeft u zelfs maar 1% registratiebelasting te betalen in plaats van 5%.

Een tweede woning wordt duurder

De veranderingen van de regels zijn heel erg in het voordeel van personen die voor het eerst een eigen huis kopen. De registratiebelastingen voor een tweede, derde of vierde huis gaan daarentegen omhoog.

In plaats van 10% registratiebelasting betaalt u nu 12% registratiebelasting voor de aankoop van een tweede woning.

We maken het even concreet. Wilt u een huis kopen van 300.000 euro? Dan betaalt het jong gezin die hun eerste gezinswoning koopt én het ingrijpend energetisch renoveert 3000 euro registratiebelasting (1%). Een investeerder die het huis koopt om het te verhuren, betaalt 36.000 euro registratiebelasting. Het is dus een groot verschil.

De uitdoving van de meeneembaarheid

Eerst en vooral: wat is meeneembaarheid? Dankzij de meeneembaarheid kunt u op dit moment nog de registratiekosten van uw oude woning in mindering brengen als u een nieuw huis koopt, voor maximaal 13.000 euro.

Dit voordeel dooft langzaamaan uit. Tot eind 2023 zal u nog kunnen kiezen: 6% registratiekosten betalen en de meeneembaarheid verhogen, of 3% registratiebelasting betalen maar dan de meeneembaarheid verliezen.

Vanaf 1 januari 2024 zal die meeneembaarheid dus volledig verdwijnen.

Verplichte schatting van uw huis bij het aangaan van een hypothecaire lening

Wilt u een hypothecaire lening aangaan? Dan zal de bank vanaf 1 januari 2022 de woning eerst en vooral laten schatten. Vanaf 1 januari zal de bank het bedrag dat ze uitlenen niet langer baseren op de prijs die voor de woning is betaald; wél op de schatting.

Biedt een koper 400.000 euro voor een huis, maar de bank schat het huis op 330.000 euro? Dan zal de bank hen nooit meer dan 330.000 euro lenen. Een aangezien het sowieso niet mogelijk is om het ganse bedrag te lenen, moet u nu meer uit uw eigen zak kunnen neerleggen.

Is het omgekeerde waar? Dan heeft u natuurlijk geluk.

Bent u op zoek naar een huis of appartement in Oost-Vlaanderen? Bekijk dan zeker ons aanbod en wie weet vindt u uw droomhuis.