Wat is een schuldsaldoverzekering precies? En is het verplicht als u een woning koopt? Dat en nog meer vragen worden beantwoord in deze blog.

Wat is een schuldsaldoverzekering?

U kunt een schuldsaldoverzekering het best vergelijken met een levensverzekering. Het is een verzekering die u kunt afsluiten als waarborg voor een (hypothecaire) lening om uw partner, kinderen of naaste familieleden te beschermen indien u zou overlijden. Zo voorkomt u dat uw nabestaanden uw lening moeten afbetalen. Met een schuldsaldoverzekering wordt het hele bedrag of een deel ervan terugbetaald, naargelang de formule die u gekozen heeft.

Is een schuldsaldoverzekering verplicht?

Neen, dit is niet verplicht. Toch kunnen kredietinstellingen wel vragen om een schuldsaldoverzekering af te sluiten om een bijkomende garantie te hebben. Zeker als het om hele grote bedragen gaat. Wat ze niet kunnen doen, is u verplichten om het bij een specifieke verzekeraar af te sluiten. U kunt zelf de verschillende opties vergelijken en bekijken wat voor u het voordeligste is.

Moet ik mij voor het volledige bedrag verzekeren?

Ook dit is niet verplicht, maar in de meeste gevallen is dit wel het ideale scenario. Op die manier wordt de volledige lening terugbetaald als u of uw partner overlijdt.

U kunt er ook voor kiezen om elk 50% te laten verzekeren, of u kunt zelf een verdeling kiezen zodat de partner die het meest verdient, zich voor het grootste bedrag verzekert.