Hoeveel is mijn huis waard? Dat is ongetwijfeld de eerste vraag die u zich stelt wanneer u beslist dat u uw woning wil verkopen. Er zijn verschillende zaken die de waarde van uw woning bepalen. Immo Da Vinci zet ze op een rijtje.

1. Locatie

Deze waardebepaling van uw woning spreekt voor zich: de locatie. Toch zijn er nog verschillende zaken die meespelen. Hoe ver is de woning van het centrum? Hoe zit het met supermarkten, scholen of openbaar vervoer? Zijn er uitvalswegen in de buurt? Ligt de woning langs een drukke straat of ligt ze achterin een woonwijk?

Daarnaast is ook de stad zelf een factor. Een huis in een grote stad zoals Gent zal een hogere kostprijs hebben dan een woning in een gemeente zoals Maarke-Kerkem.

Een derde punt van locatie is naar welke windrichting de woning gericht is. Wanneer zit de zon waar? Is het mogelijk om zonnepanelen te laten leggen op het dak? Is de tuin georiënteerd naar het zuiden of is de zon na de middag al verdwenen?

Het nadeel is dat u weinig aan de locatie van de woning kan veranderen.

2. De grootte van de woning

Hoeveel bedraagt het bewoonbare oppervlakte van uw woning? Dit is iets wat al wat meer aan te doen is: maak van uw zolder een extra slaapkamer, zorg dat uw kelder een volwaardige opbergruimte is of laat een dakkapel plaatsen.

Naast het bewoonbare oppervlakte van uw woning, zijn ook garages of parkeergelegenheid een groot pluspunt. Vele gezinnen hebben ondertussen minstens twee auto’s en die moeten ergens kunnen staan.

3. De energiezuinigheid van uw woning

Het wordt altijd maar belangrijker: hoe energiezuinig is uw woning? Met een EPC attest weet u dat meteen. Een EPC attest is een document die u verplicht moet voorleggen als u uw woning wil verkopen. Het geeft aan hoe energiezuinig uw woning is met letters van F (heel slecht) tot A+ (heel goed).

Het wordt altijd maar gemakkelijker om de energiezuinigheid van uw woning te verbeteren: bijvoorbeeld vloeren en muren isoleren, zonnepanelen laten leggen of energiezuinige installaties voor verwarming gebruiken.