Op zoek naar de woning van uw dromen? Er zijn heel wat zaken waar u rekening moet houden, ook zaken waar u misschien niet meteen aan denkt. Immo Da Vinci geeft u alvast enkele tips.

#1 Vergelijk hypotheken bij verschillende banken

Een hypotheeklening afsluiten is een werk van wikken en wegen. Niet elke bank is hetzelfde, dus het loont om ook eens bij een andere bank dan die van uzelf te kijken; misschien is de rentevoet daar lager. Maar een hypotheeklening vergelijken is meer dan enkel de rentevoet. Soms kan een rentevoet lager zijn, maar bent u wel verplicht om een dure brandverzekering of schuldsaldoverzekering af te sluiten bij die specifieke bank. Dan kan het dat de hypothecaire lening met een lagere rentevoet duurder uitkomt dan één met een hogere rentevoet.

#2 Overweeg een variabele rentevoet

De meeste mensen kiezen voor een vaste rentevoet. Dat zorgt voor meer zekerheid en vooruitzicht: u weet welke rente u moet betalen en voor hoelang u uw hypotheek moet afbetalen.

Toch kan een variabele rentevoet een goed idee zijn in verschillende gevallen. Staat de rentevoet bijvoorbeeld algemeen hoog? Dan is de kans groot dat ze weer daalt in de komende jaren.

Ook krijgt u bij verschillende banken extra bescherming wanneer u voor een variabele rentevoet kiest. Zo kunt u meer flexibel omgaan met de looptijd van uw lening en kunt u kosteloos u looptijd verlengen of verkorten.