Een totaalrenovatie uitvoeren is één van de beste manieren om de waarde van uw woning te verhogen voor verkoop. Maar wat wordt er precies verstaan onder een totaalrenovatie? En hoeveel kost zo’n totaalrenovatie? Immo Da Vinci overloopt het samen met u.

Hoeveel kost het om een huis volledig te renoveren?

De prijs voor een totaalrenovatie hangt erg af van de keuzes die u maakt: welke materialen gebruikt u? Wil u zelf de renovatie coördineren of geeft u het uit handen? Ook moet u voor verschillende ruimtes een verschillend budget voorzien.

Gemiddelde kosten per onderdeel

Keukenrenovatie voor een gemiddelde keuken: 

€5.500,- tot €11.000,-

Badkamerrenovatie voor een badkamer van 9m²:

Nieuwe waterleidingen leggen:   

€5.000,- tot €10.000,-

€4.250,

Elektriciteit vernieuwen:    

€8.500,

Verwarming aanleggen:    

€10.000,-

Schilderwerken:     

€15,- tot €20,- per m²

Zolderrenovatie, inclusief plaatsen dakkapel:  

€11.000,-

Isoleren (hangt af van isolatiemethode):  

€13,- tot €140,- per m²

Nieuwe ramen steken inclusief beglazing:  

€500,- per m²

Gevelrenovatie; vervangen voegwerk:  

€42,- per m²

Dakrenovatie; vervangen van een dak van 70m² en plaatsen dakraam:  

€16.000,-

Pleisterwerken:     

€25,- per m²

Afbraakwerken:     

€7,- tot €55,- per m²

Materiaalkosten

Zo’n 35% van het budget gaat naar materiaalkosten. U heeft dus best veel controle over het eindbudget: gaat u voor een luxe keuken met alle mogelijke gadgets? Dan moet u natuurlijk meer budget voorzien dan wanneer u voor een standaard keuken gaat. Ook voor de badkamer liggen de prijzen ver uiteen: gaat u voor een standaard douche en ligbad of wil u toch iets luxueuzer?

Coördinatie van de totaalrenovatie

Iets waar u ook rekening mee moet houden is de coördinatie van de totaalrenovatie. De meeste mensen kiezen hier voor een totaalaannemer. Zo heeft u één aanspreekpunt voor het hele project en hoeft u zich geen zorgen te maken over de verschillende onderaannemers, is er geen discussie over verantwoordelijkheden als er iets fout loopt en heeft u een duidelijk zicht op de kostprijs en de timing van de werken. Zo’n totaalaannemer rekent algemeen gezien tussen de €30,- en €50,- per uur aan.

Gaat het om een ingrijpende totaalrenovatie? Dan kan het beter zijn om samen te werken met een aannemer én een (interieur)architect. In die combinatie voert de aannemer de technische werken uit terwijl de interieurarchitect creatief interieuradvies op maat kan geven. Dat is iets duurder, maar dan kan u er wel zeker van zijn dat uw woning volledig op maat van uw wensen wordt gerenoveerd.

Welke renovaties brengen het meeste op?

Als u de waarde van uw woning wil verhogen voor verkoop, is het belangrijk om te weten welke renovaties het meeste opbrengen. In dat geval zijn er twee onmisbare ruimtes in huis die het best worden aangepakt.

Totaalrenovatie keuken

De keuken is ondertussen één van de belangrijkste kamers van het huis. Bij een totaalrenovatie kunt u de volledige keuken personaliseren. Kookt u graag? Dan is dit de kans om uw droomkeuken te hebben: ga voor luxe apparatuur zoals een stoomoven, kies voor een keukenblad in natuursteen en vernieuw de keukenkasten.

Totaalrenovatie badkamer

Bij een totaalrenovatie in de badkamer sloopt u de volledige kamer en laat u een volledig nieuwe badkamer plaatsen. U kunt zelfs de indeling aanpassen als u dat wil. Laat een ruime inloopdouche of jacuzzi installeren, of kies voor nieuwe tegels tegen de muur. Er is niets onmogelijk.