facebook pixel

Immo Da Vinci | Het postinterventiedossier uitgelegd

Wat is het postinterventiedossier?

Een postinterventiedossier of PID is de identiteitskaart van een woning. Het bevat alle elementen die praktisch kunnen zijn voor de gezondheid en de veiligheid van mensen die later werken willen uitvoeren in het gebouw. Het zijn technische gegevens van de woning zoals bouwplannen, identiteit van de architect en het elektriciteitsplan. Het is een document dat u ter beschikking moet hebben als u uw woning wil verkopen.

Wat is het doel van een postinterventiedossier?

Een PID heeft als doel om de koper een duidelijk beeld te geven over hoe een bepaalde woning is gebouwd en is zeer belangrijk bij het beslissingsproces. Het PID zorgt er voor dat kopers, huurders, aannemers en architecten snel kunnen achterhalen hoe de structuur van de woning eruit ziet en welke materialen er zijn gebruikt.

Wat staat er in het postinterventiedossier?

Er staat heel wat in het postinterventiedossier:

  • plaatsbepalingen van de aanwezige nutsleidingen zoals water, elektriciteit, gas of ventilatie
  • tekeningen en plannen met de structuur van de woning en de technische installaties
  • het lastenboek met de gebruikte materialen
  • alle instructies met betrekking tot onderhoud, herstellingen, verbouwingen en technische installaties
  • de contactgegevens van de architect, hoofdaannemers en veiligheidscoördinator die betrokken zijn bij de wijzigingen van de woning
  • aankoopfacturen en garantiebewijzen
  • overzicht van de eventuele verborgen gevaren

De tekeningen, plannen en aanduidingen moeten uiteraard exact tonen welke werken er wanneer uitgevoerd zijn. Bij een appartementsgebouw wordt het postinterventiedossier vaak opgesplitst. In het eerste deel staan alle gemeenschappelijke ruimtes, terwijl het tweede deel voor het specifieke appartement wordt opgemaakt.

Wie maakt het postinterventiedossier op?

Niet iedereen kan of mag het postinterventiedossier opmaken. In de meeste gevallen is de architect of veiligheidscoördinator verantwoordelijk voor het PID. Gaat het om kleine verbouwingen waar geen stedenbouwkundige vergunning voor nodig is? Dan mag de eigenaar zelf een PID opmaken.

Wat met het postinterventiedossier als de woning verkocht is?

Het PID moet gedurende de volledige levensduur van een woning bij het gebouw blijven, ook na de verkoop. Als u een woning verkoopt die na 2001 werd gebouwd of verbouwd, moet u het PID kunnen overhandigen aan de nieuwe eigenaar.

Als er geen postinterventiedossier aanwezig is, moet er een architect of veiligheidscoördinator langskomen om er één op te maken. De PID moet opgemaakt zijn voor het verlijden van de notariële akte en de kosten zijn voor de vorige eigenaar.

Is een postinterventiedossier verplicht?

Het postinterventiedossier is in België verplicht bij elke immo-verkoop waarvan de bouw is begonnen na 1 mei 2001 of waaraan werken zijn uitgevoerd sinds 1 mei 2001 door 1 of meerdere aannemers.

Wat als u geen postinterventiedossier overhandigt aan de koper?

Als u een nieuwe woning koopt en de verkoper kan geen postinterventiedossier voorleggen, blijft de verkoop toch geldig. De koper heeft echter wel de mogelijkheid om naar de rechtbank te stappen om op die manier toch een postinterventiedossier te verkrijgen.

Geen PID voorleggen kan gezien worden als een vorm van bedrog. De koper kan zich in dit geval beroepen op algemene wilsgebreken zodat de aankoop alsnog nietig verklaard kan worden. Zo kunnen de eigenaar van de woning en de veiligheidscoördinator een boete krijgen.

Laat het niet zover komen. Laat op tijd een postinterventiedossier opmaken zodat alles in orde is als u uw huis verkoopt.

Hoeveel kost een postinterventiedossier?

Als u immo verkoopt die na 1 mei 2001 gebouwd of verbouwd is, moet een PID overhandigen aan de nieuwe eigenaar. Als u een veiligheidscoördinator of een architect de PID laat opmaken, varieert de prijs tussen €500 en €1.000.

Wil u zelf een huis verkopen? Of bent u op zoek naar immo? Neem nu contact op met Immo Da Vinci en wij helpen u graag verder.