Heeft u als koper het ideale huis gevonden, maar wenst u nog niet meteen over te gaan tot de aankoop ervan? Of bent u verwikkeld in een echtscheidingsprocedure en is deze nog niet afgerond? Heeft u als verkoper een nieuwbouwappartement aangekocht waar de opleveringsdatum nog niet gekend is, maar wenst u reeds een koper te vinden voor uw huidige woning? Dan is de wederzijdse aankoop- en verkoopbelofte de geschikte oplossing. Wat is dat precies? Hoe werkt een aankoop- en verkoopbelofte? Wat zijn de voorwaarden om zo’n aankoop- en verkoopbelofte aan te gaan? Immo Da Vinci legt het voor u uit.
De wederzijdse aankoop- en verkoopbelofte bestaat uit twee verbintenissen tussen twee partijen: de mogelijke koper en de mogelijke verkoper. Op grond van de verkoopbelofte stemt één partij (de kandidaat-verkoper) toe tot verkoop van een onroerend goed aan een bepaald persoon (de kandidaat-koper) tegen overeengekomen voorwaarden (ook wel “call-optie” genoemd). Op grond van de aankoopbelofte stemt de kandidaat-koper toe om het onroerend goed aan te kopen van de kandidaat-verkoper tegen diezelfde voorwaarden (ook wel “put-optie” genoemd).
Beide partijen kunnen bijvoorbeeld overeenkomen dat de kandidaat-verkoper belooft om het goed gedurende tien maanden aan de afgesproken voorwaarden te verkopen aan de kandidaat-koper (verkoopbelofte). De kandidaat-koper heeft dan tien maanden de tijd om de optie te lichten. Indien de kandidaat-koper het goed toch niet wenst aan te kopen, dan kan de kandidaat-verkoper een schadevergoeding vragen of de gedwongen uitvoering van de verkoop eisen.
De kandidaat-koper betaalt een optievergoeding of waarborg bij het tekenen van de aankoop- en verkoopbelofte ter garantie.
Maar waaruit bestaan de voorwaarden die ze kunnen opnemen in een wederzijdse aankoop- en verkoopbelofte? Hier zijn enkele voorbeelden:
Een compromis is een definitieve aankoop of verkoop van een onroerend goed. De notariële akte dient binnen de vier maanden verleden te worden omdat de koper de registratiebelasting binnen de vier maanden na de compromis moet betalen.
De wederzijdse aankoop- en verkoopbelofte is hier soepeler. Beide partijen verbinden zich hier wel tot elkaar, maar de definitieve aankoop of verkoop wordt uitgesteld tot aan het ondertekenen van de notariële akte. De verplichte vier maanden termijn voor de betaling van de registratiebelasting speelt hier dus niet. De registratiebelasting zal betaald worden bij het ondertekenen van de notariële akte.
Wanneer een bod wordt uitgebracht door de mogelijke koper, stelt die een bepaald bedrag voor. Een bod is - net zoals een compromis - bindend. Gaat de verkoper akkoord met het bod dat de mogelijke koper heeft gedaan? Dan is de verkoop definitief.
Bij een optie belooft de verkoper om het onroerend goed voor een bepaalde tijd niet te verkopen aan iemand anders terwijl een mogelijke koper beslist of hij tot verkoop overgaat of niet. Dit is voor een kortere periode. We spreken hier over één of twee weken.
Met de wederzijdse aankoop- en verkoopbelofte wordt de verkoop uitgesteld tot aan het ondertekenen van de notariële akte. Met zo’n belofte is de kandidaat-koper zeker dat hij voor een bepaalde periode het recht heeft om een onroerend goed aan te schaffen tegen overeengekomen voorwaarden. De kandidaat-verkoper is zeker dat hij het onroerend goed kan verkopen of (indien het niet doorgaat) dat hij een vergoeding ontvangt.
Wil u zelf een huis verkopen? Of bent u op zoek naar een nieuwe woning? Neem nu contact op met Immo Da Vinci en wij helpen u met veel plezier verder.